Friday, August 7, 2015

Entri Sentap: Khas untuk yg Suka Kerja Makan Gaji

Hai assalamualaikum :) Hari ni Ash nak buat satu entri KHAS untuk sesiapa yg suka kerja makan gaji biar korang sentap sikit .. Hehee jgn marah ea? Niat Ash ikhlas nak bantu korg ubah nasib hidup korg :) So, baru2 ni Ash scroll2 facebook, terjumpa satu gambar ni mmg terbaik punya .. Ni dia :)




Serius ok, kat sini Ash nak ckp, korg kalau nak berjaya dlm bisnes, sikap and mental tu kena ubah .. Dah bnyk dah kenyataan2 yg Ash dengar seperti di bawah ni,

"Ahh malas lah .. Tak de masa lah nak bisnes2 ni"
Wahai awak yg baik hati, dgr sini Ash nk ckp ok, semua orang dlm hidup mereka ada 24 jam sehari.. Doktor, Jurujual, Manager, Supervisor, Penjual Burger, Mak Cik Nasi Lemak semua ada 24 jam sehari dalam hidup mereka .. Dah tu apa ke hebat sangat awak tu sampai dalam sehari takde masa? Ok kalau yg ada kerjaya hebat tu takpe Ash maafkan ._. Yg selalu mengeluh tak cukup duit ni, apa je awak buat sampai xde masa? Solat ada masa? Alhamdulillah nasib baik ada :) *bersangka baik*

Awak rasa orang yg boleh buat side income ni kerja apa? Yup, diorg yg Ash bagitau kat atas tdi tu la :) Walaupun dia doktor yg sesibuk mcm mana sekalipun tapi ada masa buat bisnes cari side income .. Sbb apa? Sbb dia mmg niat nak upgrade lagi income hidup dia :) Awak pula mcm mana? Awak lagi hebat drpd doktor sampai xde masa? Ouh okay paham :)

"Aku tengok kawan aku buat, tak jalan pun"
Haa itu kawan awak .. Yg awak nak ikut jadi kawan awak tu kenapa? Orang lain boleh buat side income, tak kan awak tak boleh? Sbb apa dia buat tak menjadi? Sebab salah diri dia juga :) Mungkin sbb dia "tunggu duit masuk" bukan "usaha cari duit" .. Sbb tu dia tak berjaya :) Fikir logik ok, zaman skrg mana ada bisnes yg tunggu duit masuk? Semua kena usaha .. Kalau betul ada, semua orang dah kaya dah skrg ni :)

"Aku tak pandailah nak cakap, nak ajak orang join ni"
Salah tu cara awak berfikir .. Bak kata Dr. Azizan Osman, orang yg gagal mereka akan meletakkan masalah sebagai satu masalah tetapi orang yg berjaya akan meletakkan MASALAH sebagai satu PELUANG .. Mcm tu lah jugak awak kena ubah mentaliti awak .. Awak tak pandai nak bercakap, awak kena AMBIL PELUANG ni untuk BELAJAR cara nak bercakap :) Kalau awak tak nak cuba, sampai bila awak nak pandai?

"Korg sebenarnya mmg syarikat MLM!! Sengaja jual produk nak cover korg punya MLM!! Korg sebenarnya penipu!!"
Haa yg ni kes baru :) Wahai awak2 yg ckp mcm ni, awak tanya balik dkt orang yg awak beli produk contoh mcm produk drpd hai-o, "awak buat mlm tak?" Mesti dia ckp ye .. Sbb apa? MLM ni dah lama wujud wahai awak, awak yg ketinggalan zaman :) Baru2 ni Ash terjumpa satu kata2 pedas yg dpt menangkis kenyataan di atas tdi, "Kita buat bisnes sbb apa? Sbb nak duit kan? Kalau jual produk dapat apa? Dapat duit juga.. Then apa beza kalau kita buat MLM? Pun kita dpt duit" MLM bukan penipu awak .. MLM ade bnyk jenis (Boleh baca sini) .. Kalau MLM yg mengkayakan orang atas tu baru hukumnya haram :) Sbb income kita 100% dtg drpd orang bawah .. Tapi kalau yg ada produk, income kita dua hala jadi hukumnya harus :) *isu pasal halal haram MLM ni pun dh lama*

"Ni skim piramid mengkayakan orang atas"
Ni pun lagi satu kata2 yg Ash dh bosan dgr -.- Nak terangkan lagi ke? Hmm yela terpaksa lah kan sbb ramai lagi katak di bawah tempurung .. *sengaja nk bagi orang sentap* Awak, kat tempat kerja awak tu pun skim piramid awak tahu tak? :P Yg kaya siapa? Bos awak .. Yg income lgi besar siapa? Atasan awak .. Yg x kaya2 siapa? Awak .. Jadi siapa yg sedang berada dlm skim piramid skrg ni? Awak lah tu orangnya -_- Tapi kalau awak dgn MLM, akan boleh jadi kaya mcm orang atas awak .. Mana lagi best? Piramid kt tempat kerja awak ke atau piramid dlm bisnes? Awak pilih :)

---------------------------------------------------------------------------------

Dah lah kot, cukuplah buat masa ni .. Maaflah kalau tak berapa nak sentap ye? Kalau ada tersilap kata Ash mohon maaf :) Mcm best pula buat entri sentap ni .. Lain kali bole wat lagi rasanya ._. Kita kasi sentap kat benda lain pula :P Haha .. Okay2, take care readers :) Mohon share kalau suka dgn entri ni ^_^ Kata2 terakhir drpd Ash, ubah sikap, ubah mentaliti, ubah cara hidup :)

4 comments:

  1. mana-mana pon ada kelebihan dan kekurangan.. yang penting, ikhlas nak dapatkan rezeki halal..

    btw, bisnes digalakkan dalam Islam.. memanglah nak dapat untuk tu susah sikit, kena banyak sabar kan.. bak kata orang ekonomi, "high risk, high return.." ^_^

    ReplyDelete
  2. blogwalking sambil follow sini
    muslimahsejati96.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. rezeki ada di mana2... yang penting usaha


    psssttt thanks join segmen nak url blog #17. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/08/senarai-url-blog-17.html

    ReplyDelete
  4. skrg ini.. xlh mgharap apa yg de.. kena usaha lebih

    GiveAway Sketch Picture By Eintan Nurfuzie
    Nak Sketch Pic free?
    Jom test luck korang kot kot terpilih
    dan berita baiknya, terbuka untuk blogger, faceboker dan instager..
    http://www.nurfuzie.com/2015/08/giveaway-sketch-picture-by-eintan.html

    ReplyDelete